Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου, με δημόσιο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, πρότεινε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δείτε το διάγγελμα του:
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, στην ελληνική Βουλή. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αντιμετωπίζεται, αρχικά, θετικά από τα περισσότερα κόμματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δρώμενα που προτείνεται γυναίκα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Στην πρώτη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, απαιτούνται 200 ψήφοι. Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ έχει 158 βουλευτές, επομένως χρειάζονται άλλες 42 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που η κ. Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους θα οριστεί ημερομηνία για την δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία (200 και 180 αντίστοιχα οι απαραίτητες ψήφοι). Στην περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εξασφαλιστούν οι 180, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία σε τέταρτη ψηφοφορία.
Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, η κ. Σακελλαροπούλου, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική, επιλογή και σημείωσε ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό της, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.
“Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων”, δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.
Διαβάστε το βιογραφικό της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι γόνος δικαστικής οικογένειας. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκωτά. Ακόμη, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Έως σήμερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ. Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ.. Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008). Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ